MERCATORMARKT PRAAT MET… Raw Betty: “Amsterdam is klaar voor raw cakes, het feest kan beginnen.”

Sinds haar marktdebuut eind 2016 staat Raw Betty regelmatig met haar raw cakes op de Mercatormarkt. Zaterdag 27 mei is ze ook weer van de partij en kun je haar heerlijke raw cakes komen proeven op het Mercatorplein. Betty is geboren en getogen in Denemarken, maar woont inmiddels al zo’n twintig jaar in Amsterdam. Op dit moment woont ze in de Vespuccistraat, een zijstraat van de Jan Evertsenstraat, dus ze zou zowat naar de Mercatormarkt kunnen kruipen. Vandaag bijt Betty het spits af in onze nieuwe rubriek ‘Mercatormarkt praat met…’.

Waar zijn de raw cakes van Raw Betty van gemaakt? Welke soorten maak je?

Mercatormarkt | Raw Betty | Amsterdam | Raw Cakes Mijn raw cakes zijn gemaakt van kokosnootolie, noten, dadels en rauwe cacao. De ingrediënten die ik gebruik zijn allemaal 100% biologisch. De toppings zijn een mix van kokosnoot en ‘nips’ van allerlei soorten gedroogd fruit. Let’s say only your imagination can stop you!

In mijn assortiment:

– Raw Cake Mint
– Raw Carrot Cake
– Raw Brownie Rum-Kokos (zonder alcohol)
– Raw Cake Caramel
– Raw Cake Pistache
– Raw Chocolate Balls with Peanuts

Voor de liefhebbers heb ik ook zelfgemaakte marsepein en Deense drop.

Hoe ben je op het idee gekomen om te starten als Raw Betty? 

Mercatormarkt | Raw Betty | Amsterdam | Raw Cakes Bij een feestje van een vriendin uit Amsterdam, zo’n drie á vier jaar geleden, heb ik de raw cakes voor het eerst geprobeerd. Ontzettend lekker vond ik het.

En raw cakes kun je vaker eten, want die zijn gezonder dan gewone taart. Het past in mijn lifestyle, ben het meer en meer gaan maken. Heb anderhalf jaar heel religieus aan lchf  (low carb high fat) gedaan.

De raw food beweging komt uit Amerika. Het is daar heel klein begonnen. De raw cakes komen vermoedelijk ook daar vandaan. Zweedse mensen hebben de stroming opgepakt en ontwikkeld zoals ik het nu ook doe. Het eerste recept dat ik maakte, kwam uit Zweden.

Als je raw food gaat maken, mag het niet boven de 42 graden komen. Raw cakes zijn niet gebakken in de oven, maar worden ‘gebakken’ in de koelkast. Ik maak alleen raw cakes.

Hoe lang kun je jouw raw cakes bewaren?

De houdbaarheid is goed. Een hele taart krijg je meestal niet op. Bij raw cakes is dat niet erg: stop het in de vriezer, en volgende week is het net zo lekker. In de koelkastvriezer kun je het ongeveer een maand bewaren, in de diepvrieskist drie maanden.

Als je zin hebt in wat lekkers tussendoor, dan pak je gewoon een klein stukje. Of drie.

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

Raw-Betty-Raw-Cakes-AmsterdamDat is wel een grappig verhaal. Ik was vroeg moeder, al op mijn negentiende kreeg ik een dochter. Dus ik kon niet als een hippie gaan rondreizen.

Toen mijn dochter zeven jaar oud werd, ging ik met de campingwagen van mijn vader naar de camping bij de Gaasperplas in Amsterdam. Mijn kind ging daar naar school, en ik kon in een café werken met een Deense eigenaar.

Ik ontmoette een nieuwe liefde en kreeg nog twee kinderen. Twee jongens. Toen besloot ik te blijven.

Het was de bedoeling om een jaar te blijven. Daar kwam nog een jaar bij, en nog een jaar. Je kent steeds meer mensen en ineens woon je hier.

Twintig jaar geleden waren er nog geen mobiele telefoons, dus het voelde als ver weg van Denemarken. Tegenwoordig kun je skypen en het is makkelijker om te vliegen, ik kan zo naar Kopenhagen als ik dat wil. Nu voelt het als dichtbij.

Je woont ook in de buurt van het Mercatorplein. Hoe vind je het hier?

Ik hou van deze buurt, ik zou nergens anders willen wonen, ook niet in Amsterdam-Zuid. Ik voel me beter als je gewoon kunt kletsen, eerlijk kunt zijn. Ik geniet van de mooie mix van mensen. En ik vind het fijn dat dat zo blijft: dat je mensen over straat ziet lopen met uiteenlopende culturele achtergronden, uit bijna de hele wereld, niet alleen de Nederlandse.

De afgelopen jaren heb ik de verandering gezien rondom het Mercatorplein en de Jan Evertsenstraat, de sfeer die er nu hangt is erg prettig. Het Mercatorplein is echt een mooi plein geworden. Favoriete plekken van mij bij de Jan Evertsenstraat zijn Café Cook en Zürich. Je kunt ook lekker shoppen voor kadootjes in de straat. Ik neus graag rond in kunstige winkels als Things I Like Things I Love en de kinderwinkel Knotsknetter.

Is er nog iets wat je mist uit Denemarken? Iets wat Nederland niet heeft?

Wat ik mis in Nederland zijn Deense bakkerijen. Het eerste dat ik doe als ik in Denemarken ben is Deens smørrebrød halen. Dat is zo lekker! Dat ga ik ook een keer maken en meenemen naar de Mercatormarkt.

Mijn droom is om mijn eigen winkel met raw cakes te openen. Op de markt staan is een mooie leerschool daarvoor. Je hoort zo direct wat mensen leuk vinden, wat mensen willen betalen.

Wat vind je van de Mercatormarkt? En wat zijn je plannen voor Raw Betty?

De Mercatormarkt vind ik fantastisch. De begeleiding is goed, eigenlijk kan alles.

En op de markt ontmoet je ook allerlei mensen, iedereen helpt elkaar als het nodig is en de onderlinge sfeer is heel gezellig.

Zo heb ik bijvoorbeeld ook Francesco ontmoet, van La Mescita. We stonden naast elkaar bij de kerstmarkt in 2016, en hebben kerstkoekjes en wijn met elkaar geruild. Daarna hebben we regelmatig een kraam gedeeld.

Inmiddels sta ik ook regelmatig op andere markten, en vorige week heb ik een proefronde mogen doen bij Café Cook. Mijn eigen facebookpagina staat online, waar ik schrijf over real food. Alle 213 recepten uit het beroemde bakboek van Claus Meyer wil ik binnen een jaar hebben gemaakt. Het feest is nog maar net begonnen… maar één ding is zeker: raw cakes have come to stay!

 

Nog meer Raw Betty? Volg Raw Betty op Facebook

Raw Betty’s raw cakes proeven? Zaterdag 27 mei staat ze van 10:00 – 17:00 uur op de Mercatormarkt. Kijk in het Mercatormarkt Facebook event welke lekkernijen en goodies je nog meer kunt vinden. Voor kinderen is er ook heel veel te doen en te beleven. Tot dan en daar!

 

Over Mercatormarktpraat

Met Mercatormarktpraat zetten we marktkraamhouders en bezoekers van de Mercatormarkt in het zonnetje. We zijn nog maar net begonnen. Kom nog eens kijken, of meld je gratis aan voor Mercatormarkt Mail, dan ontvang je voorafgaand aan de Mercatormarkt een gezellige reminder in je mailbox met daarin ook de nieuwste Mercatormarktpraat. Superhandig!

Credits / image kudos: de prachtige headerfoto helemaal bovenaan is gemaakt door fotograaf Mildred Theunisz van Bolo Cards and Maps (die zaterdag 27 mei trouwens ook op de Mercatormarkt staat!)

Categories: Delicatessen, Mercatormarkt, Mercatormarkt Praat MetTags: , , , , , , , , , , , ,

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *